Överfart

Jag försöker bli snabb. Ja, snabbare i alla fall. Jag har en kapacitet att springa en hyfsat flack mil på runt 35 minuter. Det innebär en snittfart på 3.30/km. Jag känner dock att jag har svårt att springa avslappnat i den farten. Därför håller jag på att träna på tekniken i just den farten. Att försöka fokusera på att springa så avslappnat som möjligt helt enkelt. Jag springer också flacka intervaller i överfart. Alltså under 3.30-fart. T.ex. 3-minutare försöker jag hålla runt 3.20-3.25/km och 1-minutare runt 3.10-3.15/km. 3-minutarna är om vi pratar syreupptagningsträning egentligen helt normala intervaller. jag ser dom ändå som att jag också till viss del tränar på min snabbhet då jag annars sällan springer flacka intervaller. 1-minutarna däremot är för mig mer vad överfart handlar om. Dock inte lika mycket syreupptagningsträning som 3-minutarna. Det handlar ju också om vilans längd däremellan. För att även få en syreupptagningseffekt på 1-minutarna tar jag endast en halv minuts vila emellan dom. Men blir vilan för kort, orkar jag inte hålla trycket uppe och då blir snabbhetseffekten lidande. Om jag vänjer mig att springa i överfart, kommer till slut 3.30/km att kännas mer avslappnat. Esa och jag ska på onsdag springa Parloppet nere i Hagaparken. Vi tävlar i lag och springer 5 km åt olika håll av banan. En springer högervarv och den andra vänstervarv. Det är en mestadels flack grusbana med ett par mindre backar. Efter många höjdmeter inför Stockholms Brantaste, blir det inför Parloppet istället mycket flacka grusintervaller som gäller. Det innebär en jäkla fart för att hänga med…) Så därför har jag tränat en del på just farten. Att vänja benen vid den höga frekvensen. Det är faktiskt väldigt kul! Att springa fort har ju varit kul ända sedan man kunde stå på benen. Det ska dock sägas att den mesta intervallträningen ska ju genomföras i överfart. Men det beror på vad man relaterar till. Är det överfart för en mil eller för ett marathon man relaterar till. Jag går ofta på vad jag kan hålla på en mil. När jag kör mina favoriter på 3 minuter ska jag ju självklart ligga på ett högre tempo än vad jag klarar av att hålla en hel mil i sträck. Vad det gäller mina kära backintervaller, kan jag glömma fart på 3.30/km. Däremot försöker jag hålla minst det tempot som jag brukar ha på dom olika backintervallerna. Gärna fortare:-)

Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Överfart

  1. Staffan skriver:

    Du har samma mål som min fru ser jag. Hon vill också bli just snabbare. Är du hemåt något i sommar så pröjsar jag gärna 1 timme eller 2 för hennes räkning i detta syfte..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s